Image
Top
Menu
23 juli 2015

Bedrijfsvideo laten maken of zelf produceren?

Je bent ondernemer. De laatste tijd zie je dat steeds meer concurrenten een bedrijfsvideo laten maken. Ze zetten de video als promotiemiddel in. Dit lijkt je ook wel wat.

Je vraagt een offerte op bij een professioneel videoproductiebedrijf.

offerte-bedrijfsvideo-laten-makenDaar komt toch iets meer bij kijken dan je verwacht had. De twijfel slaat toe. Moet je de bedrijfsvideo laten maken bij zo’n professioneel videoproductiebedrijf? Kun je het niet gewoon zelf?

Je haalt je videocamera van zolder. Je klopt het stof eraf. Er zit nog een bandje in. Even kijken wat erop staat. Ha leuk, de vakantie van veertien jaar geleden. Oh ja, toen gaf Danny nog over in de auto. En Liesbeth had per ongeluk een koeientong besteld omdat ze de Franse menukaart niet begreep. Maar goed, een bedrijfsvideo maken dus. Dit bandje geeft wat strepen op het beeld, zou dat uitmaken? Eerst maar even naar kantoor om daar wat beelden te schieten van de collega’s.

Stop. Dit gaat niet de goede kant op.

Er zijn zeker wel mogelijkheden om zelf video in te zetten als promotiemiddel voor je onderneming. Probeer alleen geen professionele bedrijfsfilm te maken als je daar niet de juiste mensen en middelen voor hebt. De kans dat je video amateuristisch overkomt is groot en kan daarmee het imago van je onderneming schaden. Als je in een slecht gefilmde video je merk of product aanprijst, verbindt jouw klant deze lage kwaliteit ook aan jouw product. In dit geval kun je veel beter de bedrijfsvideo laten maken door professionals.

Wat kan wel?

Een groot bedrijf kan een bedrijfsvideo laten maken. Als je daar als kleine(re) ondernemer geen budget voor hebt, kun je zelf een videoblog beginnen. In korte video’s van ongeveer 1 minuut vertel je over jouw product of dienst. Dit is een goede manier om mensen regelmatig op de hoogte te houden van jouw bedrijf. Bovendien is dit heel persoonlijk, je wordt echt het gezicht van jouw bedrijf. Dit kan het gevoel van betrouwbaarheid bij klanten vergroten. De kwaliteit maakt hier niet uit omdat mensen zien dat je het zelf hebt gefilmd en er daarom op technisch vlak niets van verwachten. De focus ligt op wat je te vertellen hebt en hoe je overkomt.

De vlogbrothers hebben een nuttige video gemaakt over het maken van een videoblog. Na het bekijken van de video heb je wellicht behoefte aan een overdosis valeriaan. Dat dan weer wel.

Nog een kleine tip als je gaat videobloggen: pas op voor het Vertical Syndrome, een aandoening bij filmmakers die video’s met hun telefoon maken.

Waar kun je videocontent kwijt?

Je kunt je ‘vlogs’ (=videoblogs) natuurlijk op Youtube zetten. Na een paar weken heb je zeven weergaven. Een beetje teleurstellend. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je met je videocontent klanten bereikt. Wat in onze ervaring goed werkt, is het verspreiden van video’s via social media. Facebook wil graag concurreren met Youtube en biedt de mogelijkheid om video’s direct te uploaden op je eigen Facebookpagina. Wanneer jouw volgers hun tijdlijn doorscrollen, begint de video automatisch af te spelen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het plaatsen van (Youtube)links, waar de volger eerst nog op de playbutton moet klikken. Ook Twitter biedt tegenwoordig de mogelijkheid om video’s direct op hun platform te plaatsen. Het nadeel van het uploaden van je video’s op al deze verschillende platforms is dat de statistieken dan verspreid zijn. Om een goed beeld te krijgen van je totale videoweergaven moet je alle statistieken van de verschillende platforms bij elkaar optellen.

Video van fotocollage

Wanneer je foto’s hebt laten maken van je productlijn of live-evenement, kun je daar zelf eenvoudig een video van maken. Met de app Splice voer je een reeks foto’s in, waar de app vervolgens zelf een video van maakt. Deze video kun je verspreiden via Social Media. Doordat je met foto’s werkt krijgt de kijker een goed beeld, zonder dat je het gevaar loopt onprofessioneel over te komen. Je hebt namelijk geen last van schokkerige beelden of slechte audio. Handig!

Bedrijfsvideo laten maken

Wil je toch een professionele bedrijfsvideo laten maken? Dan kun je altijd contact met ons opnemen om te praten over onze videomogelijkheden. Bekijk ons portfolio ter inspiratie.

bedrijfsvideo-laten-maken
Op 23 en 24 juni 2015 gaven marketeer Nico de Jong en Flicks directeur Thijs Konings een workshop over social media en video’s maken aan ondernemers in Amersfoort. Nico de Jong, werkzaam bij Citymarketing Amersfoort, had de workshop ‘Video en Facebook voor ondernemers’ in het pand van de AV-brothers in de Nieuwe Stad georganiseerd. Hij nodigde filmproducent Thijs Konings uit om de videotraining te verzorgen. Zo’n 20 lokale ondernemers namen deel aan de training, die bestond uit een deel theorie en een deel praktijk. Zij beoordeelden de training achteraf zeer positief, met een cijfer 8 gemiddeld.